Bilbao

Bilbao

Hovedstad i Vizcaya-provinsen
Bilbao har omkring 400.000 indbyggere, og er hovedstad i Vizcaya-provinsen. Bilbao er samtidig centrum for de baskiske provinser. De uafhængige baskere har en farverig fortid, og taler i dag Europas ældste sprog. Bilbao er en storby i hjertet af det spanske Baskerland, placeret midt på landets nordlige kyststrækning mod Atlanterhavet. Byen er bygget langs dalen ved elven Rio Nervión, som her munder ud i havet. Akkurat som alle andre større europæiske byer på kontinentet er den en blanding af fremskridt, tradition og triste, slidte forstæder. Bilbao udmærker sig ved regionens bedste restauranter og et godt natteliv. Byen er med sin placering ved Biscaya bugten en vigtig havneby med skibsværfter, handel og jernindustri.

Guggenheim museet
Bilbao byder på flere attraktioner, og den største af dem alle er Guggenheim museet, der åbnede i 1997. Det er smukt beliggende ved siden af broen Puente de Salve langs Rio Nervión, og er resultatet af et samarbejde mellem den baskiske lokalregering og de berømte Guggenheimmuseer i New York og Venedig. Her er udstillinger af såvel nye kunstnere som modernismens mestre som Picasso, Ernst, Pollock, de Koonig og mange andre. Det er en af de mest specielle, stilfulde bygninger, som man kan betragte udefra, og det gør det ikke mindre fascinerende, at den er bygget på resterne af et misrøgtet skibsværft.

Ønske om uafhængighed
Baskerne har i en menneskealder søgt deres uafhængighed fra resten af Spanien, og mange baskere ser sig ikke som spaniere, men som baskere. De har i årevis kæmpet på forskellige måder for at løsrive sig, men uden held. Metoderne har været alt fra fredelige demonstrationer, forsøg på større politisk indflydelse, til decideret terror gennem gruppen ETA. Atletico Bilbao, byens klub i den bedste spanske række, har kun baskiske spillere på holdet, noget af et særsyn på dagens fodboldscene. For at få mere indsigt i baskernes liv og deres facinerende historie kan man besøge det baskiske museum. Det er en forvirrende og frustrerende oplevelse, men alligevel fascinerende og lærerigt (lukket mandage).

Strande
Fra Bilbaos centrum er der ikke langt at gå for den, som er vild med sol og bad. Der er flere, fine strande ved Sopelana og Plentzia. Den smukke og eksklusive gamle bydel Getxo har en imponerende strandpromenade, og her kan man se pragtfulde villaer og huse, som tilhører byens overklasse.

Udenfor Bilbao
Vest for Bilbao ligger det smukke område Encartaciones, hvor man bl.a. finder den smukke, lille by Caraza. I dette område tæt på Molinar, findes varme kilder.

Lufthavnsinformation

Aeropuerto de Bilbao.
Med bil: Kørselstid 20-30 min. Der er skilte til Bilbao.
Med taxa: Afgang udenfor terminalen; kørselstid 20-30 min; pris 16-20 Euro.
Med bus: Bizkaibus A-3247 afgår udenfor terminalen til Plaza Moyua (centrum Bilbao) hvert 30. minut fra 6 morgen (6.30 i weekender) til 23.00; kørselstid 40-45 min; pris 1,00 Euro.

Måtte du opdage en fejl eller have tilføjelser, vil vi være meget taknemmelige, hvis du skriver en mail til info@boligudland.dk . Vi vil herefter, så hurtigt som muligt, undersøge og rette denne.

Comments

comments

No Comments

Post a Reply